Calvados

Välkommen till Sveriges största utbud

Välkommen till Sveriges största utbud av den spännande drycken Calvados. Sedan 2008 har vi samlat på Calvados. Senaste tillskotten till samlingen skedde under en resa i Normandie som Paul gjorde i oktober 2021. Sedan dess finns det fler än 200 sorter från ca. 40 tillverkare. Men vi nöjer oss inte med det! Det finns många fler tillverkare i Normandie och många sorter når inte den svenska marknaden. Därför kommer vi, för Calvadosens skull, att fortsätta. Vi kommer att hålla koll på den svenska marknaden men framförallt kommer vi att resa till Normandie igen för att importera nya flaskor som inte finns att få tag på i Sverige, från de bästa tillverkarna. Så kolla läget lite då och då hos oss; det går inte många veckor tills vi har köpt en ny flaska…

Varför Calvados? Det kan man undra. En tysk krögare mitt i de småländska skogarna som håller på med en fransk dryck. Låter det logiskt? Inte alls! Men Calvados är en av spritvärldens mest ädla destillat och helt enkelt gott, om man väljer rätt! När vi tog över Wiredaholm år 2007 så hade vi våra tyska vanor i bagaget. Ett enkelt spritsortiment, som motsvarade våra erfarenheter från Tyskland köptes in och vi öppnade dörrarna. Men det var (som tur är) inte vad våra gäster ville ha! Efterfrågan var tydlig: Laphroig och 16 –årig Lagavulin, Grönstedts XO och även Armagnac. Vi köpte in dessa flaskor och många fler för att till slut ha skapat ett skapligt sortiment av Whisky, Cognac och… Ja, vad mer?

Någon gång under våren 2008 fick vi hem den första fina Calvadosen, en Pere Magloire ifrån Pays D´Auge regionen lagrad i 20 år. Vilken snygg flaska tänkte vi och att den kom i en stor vacker trälåda gjorde sitt. Efter att ha provsmakat var det kört! En otroligt mild och balanserad Calvados med tydlig ekfatskaraktär, men ändå känner man exakt vad som är basen till detta destillat: Äpplena som används för cidertillverkningen i norra Frankrike. Responsen från gästerna visade oss att det var någonting speciellt med innehållet i denna flaska. Man är inte van att få en bra Calvados serverad. Den 20-åriga Pere Magloire finns så klart fortfarande i vårt sortiment och har äran att vara den allting började med. Sedan dess har det bara blivit fler och fler och vi har fått lära känna Calvadosen lite mer för varje glas man smakade på. Fråga mig! Jag berättar gärna om Calvadosen, dess historia, tillverkningen och allra helst om de otroligt många smaknyanser som finns att upptäcka!

Boka din Calvadosprovning redan nu! Ring mig för mer information.
À votre santé! Paul Brinkmann